Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ευθύνη μόνο στα λόγια...

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί στην χώρα μία γενική κατάσταση ατιμωρησίας, κάθε λογής υπεύθυνου, σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.
Ακραίες περιπτώσεις που οι υπεύθυνοι είναι ορατοί με γυμνό οφθαλμό βρίσκονται σε καθεστώς ατιμωρησίας και ο πέλεκυς της δικαιοσύνης δεν πέφτει ποτέ πάνω τους. Φυσικό επακόλουθο της κατάστασης αυτής είναι και οι επαναλαμβανόμενες πράξεις που οδηγούν καθημερινά σε δυσμενέστερη θέση την κοινωνία. Δεν φτάνει μόνο να αναλαμβάνεις την "πολιτική ευθύνη" στα λόγια αλλά να κάνεις και έργο αυτό που λες. Να φροντίζεις ώστε οι υπεύθυνοι να χάνουν την θέση τους και να τιμωρούνται παραδειγματικά ώστε να μην επαναλαμβάνονται από τους ίδιους ή από άλλους τα ίδια λάθη.
Μα πρώτοι από όλους εμείς οι ίδιοι πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε την ευθύνη γενικότερα στην κοινωνία ή στο πολιτικό σύστημα όταν αυτά τα δύο ελέγχονται και διοικούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να αποβάλλουμε από τα διάφορα επίπεδα της κοινωνίας και το ευρύτερο πολιτικό σύστημα πρόσωπα τα οποία με την συμπεριφορά τους αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης και δημιουργούν άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές. Αποτελούν το κακό παράδειγμα και μας κάνουν να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με το χειρότερο και να ψάχνουμε "τον τρόπο της λαμογιάς" σαν πρώτη επιλογή για να κάνουμε την δουλειά μας. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από την μιζέρια είναι να βάλουμε εμείς οι ίδιοι ένα μικρό λιθαράκι ώστε κάτι να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most popular posts (all time)