Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η παραπληροφόρηση στο Internet

Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια βελτίωσε τις ταχύτητες μετάδοσης των γεγονότων αλλά και γενικότερα της πληροφορίας.
Ταυτόχρονα έδωσε την δυνατότητα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και γεγονότων με ρυθμούς ταχύτητας φωτός. Η παραπληροφόρηση στην εποχή του διαδικτύου είναι πλέον φαινόμενο καθημερινό και συνεχές.
Ταυτόχρονα με τις δυνατότητες προγραμμάτων τύπου photoshop, γεγονότα που δεν έχουν συμβεί μοιάζουν αληθινά. Φωτογραφίες παραποιημένες με διαφορετικές εικόνες από αυτές που είναι πραγματικές κάνουν το ψέμα να μοιάζει περισσότερο με αληθινό. Η χρήση των κινητών με GPS και οι εφαρμογές που μοιράζουν το σημείο που βρίσκεσαι στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές δεν λένε την αλήθεια. Είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο να στήσεις ολόκληρες ιστορίες που περιέχουν στίγμα GPS , φωτογραφίες και γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ.
Αν και η πρωταπριλιά έχει περάσει, θέλοντας να στηρίξω όσο περισσότερο μπορώ το συγκεκριμένο post “έστησα” ένα ταξίδι στην Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της Καταλωνίας για το final four του basket.
Το Facebook και η δυνατότητα που σου δίνει να κάνεις check-in στο μέρος που βρίσκεσαι σε συνδυασμό με μία εφαρμογή που δίνει ψεύτικο στίγμα gps στο Android κινητό μου με βοήθησε στον σκοπό μου. Ξεκίνησα λοιπόν το πρωί από το αεροδρόμιο της Αθήνας και δίνοντας αργότερα στοιχεία της πτήσης μου, έφτασα στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Εντόπισα με την βοήθεια του booking.com και του google maps το ξενοδοχείο που επιθυμούσα κοντά στο γήπεδο. Αφού έκανα και πάλι check –in στο facebook ανέβασα και μία φωτογραφία του ξενοδοχείου την οποία βρήκα με την βοήθεια του google, από το κινητό μου. Όπως ήτανε λογικό τα πρώτα “like” εμφανίστηκαν όταν έκανα check-in στο ξενοδοχείο και τα μηνύματα στο κινητό μου ήτανε ευχές για την κατάκτηση του τροπαίου.
Την επόμενη μέρα και την ώρα του μικρού τελικού αφού έκανα check-In στο γήπεδο και με την βοήθεια του Twitter, βρήκα φωτογραφίες μέσα από το γήπεδο τις οποίες και τις ανέβασα από το κινητό στο facebook τελειώνοντας και τις τελευταίες αμφιβολίες που ίσως είχαν κάποιοι για το αν βρισκόμουν στην Ισπανία.
Κάπου εδώ θέλησα να επιστρέψω στην πραγματικότητα, και να εξηγήσω πόσο εύκολο είναι να στήνονται και να διαδίδονται ιστορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και τα γεγονότα. Πρέπει επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τι διαβάζεις και βλέπεις στο διαδίκτυο.
Δηλώσεις αλλάζουν, παραφράζονται και μετατρέπονται σε σάρκα και αίμα με σκοπό την ανθρωποφαγία και φωτογραφίες διορθώνονται με τρόπο ώστε είτε να δημιουργήσουν πρότυπα που δεν υπάρχουν είτε για να αποδείξουν γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ.
Κάνεις δεν πρόκειται να χαρίσει 1 cent σε ένα παιδάκι που το έχει ανάγκη επειδή εσύ προώθησες το email σε 10 φίλους σου, κανείς δεν πρόκειται να σου χαρίσει το 20% των χρημάτων που τον βοήθησες να βγάλει από την Αφρική και κανείς δεν έχει φωτογραφήσει την Μιντλετον ακόμα γυμνή.
Μεγάλη προσοχή και σωστό φιλτράρισμα είναι απαραίτητα για να μην πέφτουμε εύκολα θύματα κάποιων.

Δείτε και την παρακάτω φωτογραφία για να καταλάβετε τις δυνατότητες του photoshop κάνοντας κλικ πάνω τις :
Image hosted by servimg.com

Most popular posts (all time)