Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η εθελοντική προσφορά των πολιτών.


Τα τελευταία χρόνια, κινήματα εθελοντικής προσφοράς  έχουν αναπτυχθεί όπου πολίτες προσφέρουν στον ελεύθερο τους χρόνο υπηρεσίες για κοινωφελή σκοπό. Όμως αυτή η εθελοντική προσφορά συνειδητοποιημένων πολιτών έχει αρχίσει και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από Δημάρχους και Περιφερειάρχες και ουσιαστικά οι “εθελοντές” γίνονται απλήρωτοι εργαζόμενοι των παραπάνω.

Πρόσφατα είδαμε σε δύο δήμους του Ν. Χανίων οι δήμαρχοι να καλούν τους συμπολίτες τους, την ημέρα του περιβάλλοντος, εθελοντικά να καθαρίσουν παραλίες, ρέματα και κοινόχρηστους χώρους.

Πριν μερικές μέρες ο Δήμος Αποκόρωνα εκταμίευσε ποσό 15.000 ευρώ για να μοιράσει σακιά με ψυχρό ασφαλτικό υλικό στους πολίτες του ώστε να κλείσουν μόνοι τους τις τρύπες στο οδόστρωμα, που βρίσκεται μπροστά από τα σπίτια τους. Αναρωτιέμαι με τι κριτήρια έγινε το μοίρασμα και με τι γνώσεις εφάρμοσαν οι πολίτες το υλικό στους καταστραμμένους δρόμους.

Σε άλλους Δήμους, και στην Ελλάδα, που βρίσκονται στην εποχή τους και όχι σε προηγούμενους αιώνες, έχουν ενεργοποιήσει εφαρμογές κινητών τηλεφώνων όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καταχωρήσει το σημείο όπου βρίσκεται η καταστραμμένη άσφαλτο όπου ο αντίστοιχος Δήμος με το προσωπικό του πάει τις επόμενες μέρες και το επιδιορθώνει.

Την Κυριακή η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με κάποιους Δήμους, διοργανώνουν “εθελοντική” δράση για τον καθαρισμό του ΒΟΑΚ. Του ΒΟΑΚ που δεν τηρεί καν τα στοιχειώδη για την ασφάλεια των πολιτών που τον χρησιμοποιούν.

Υποχρεώσεις τις οποίες έχουν οι Δήμοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και για αυτό τον σκοπό άλλωστε, προβλέπεται και η πάγια προκαταβολή με ποσά που ξεκινούν από 1000 ευρώ και φτάνουν και τα 6000 ευρώ  (ανάλογα τον πληθυσμό) προς τους Προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων σύμφωνα με το άρθρο 173 «Πάγια Προκαταβολή» του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006).

Οι πολίτες πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη αλλά και φόρους προς την Περιφέρεια και τους Δήμους ώστε οι παραπάνω να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες και όχι για να εκμεταλλεύονται την εθελοντική προσφορά των πολιτών που άλλωστε είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την ευαισθητοποίηση τους και την διαμόρφωση αξιών με έμφαση στην ανιδιοτελή προσφορά. 

Most popular posts (all time)