Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Το Ποτάμι και επόμενη μέρα.

Το Ποτάμι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 με ένα σαφή σκοπό. Να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν.
Αρκετοί άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική έκαναν το βήμα και κολύμπησαν σε αχαρτογράφητα νερά. Είδαν μία ελπίδα να γεννιέται απέναντι στον λαϊκισμό και στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Ακούστηκαν διάφορες φωνές να συκοφαντούν και να μιλούν για Μπόμπολες και ότι το Ποτάμι ήταν εντολοδόχος της διαπλοκής. Όλους αυτούς που ήξεραν το Ποτάμι από μέσα αυτά τα κακεντρεχή σχόλια δεν τους άγγιζαν. Ήξεραν και το έβλεπαν στην καθημερινότητα ότι το Ποτάμι ήταν καθαρό. Δυστυχώς όμως στην πορεία του και όταν άρχισε να ρέει με περισσότερο νερό αναμείχθηκαν βρώμικα υπολείμματα της πολιτικής που άρχισαν να θολώνουν τα νερά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η ομάδα που τον περιέβαλλε δεν κατάφερε να κρατήσει το Ποτάμι καθαρό από στελέχη γυρολόγους άλλων κομμάτων και ταυτόχρονα το έκανε ένα κόμμα αρχηγοκεντρικό που δεν άκουγε. Οι διάφορες επιτροπές που σύστησε τότε δεν είχαν κανένα ουσιαστικό ρόλο.
Ταυτόχρονα το Ποτάμι δεν κατάφερε να κάνει σαφή τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. Προσπάθησε να τους κρατήσει όλους μέσα στα νερά του, αριστερούς, κεντρώους και φιλελεύθερους, αυτό όμως ήταν πρόσκαιρο και σαφώς και δεν βοήθησε μακροπρόθεσμα για να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Όλα τα παραπάνω ήταν και η αιτία αρκετοί από τους πρώτους να αποχωρήσουμε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να μην επιστρέψουμε ποτέ.
Πλέον ο φιλελεύθερος χώρος εκφράζεται ξεκάθαρα από την Ν.Δ. του Μητσοτάκη και αρκετά στελέχη από το Ποτάμι τον γλυκοκοιτάζουν.
Ο κεντροαριστερός χώρος παραμένει διασκορπισμένος και μένει ακόμα ορφανός όμως υπάρχει έντονη κινητικότητα από το ΠΑΣΟΚ της Γεννηματά, την ΔΗΜΑΡ του Θεοχαρόπουλου και λοιπών δυνάμεων που όμως έχει αρκετά βαρίδια από το παρελθόν.
Μέσα στον Μάη τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και σε αυτό το χώρο. Είναι στο χέρι του Ποταμού (όπως το λέει ο κος Γραμματικάκης) να προλάβει τις εξελίξεις να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό του στίγμα και να παραμένει στο πολιτικό παιχνίδι. Σε κάθε άλλη περίπτωση το Ποτάμι θα αποτελέσει παρελθόν και τα στελέχη του (όσα παραμείνουν στην ενεργή πολιτική) θα απορροφηθούν από τους χώρους που θα έχουν δημιουργηθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most popular posts (all time)