Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Την βαριά βιομηχανία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες μετά την πτώση του πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα της αγροτικής παραγωγής αποτελεί ο τουρισμός.
Το μεγαλύτερο όφελος από την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα είναι η διαφήμιση που έκανε στη χώρα μας. Ο Λευκός Οίκος ανέβασε το παρακάτω βίντεο και οι εικόνες της Αθήνας και ειδικότερα της Ακρόπολης μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αλλά ας θυμηθούμε και τι κάναμε σαν χώρα την προηγούμενη περίοδο στον τουρισμό. 
Οι αφίξεις ξένων τουριστικών για το οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 1,3% αγγίζοντας τα 17,2 εκατ. Μην βιαστείτε όμως, οι ΣυριζοΑνέλ να πανηγυρίσετε, γιατί κάτι κάνουμε λάθος όσο και αν φαίνεται θετικό το παραπάνω νούμερο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου (2016) η χώρα μας κατέγραψε πτώση κατά 7,1% στα τουριστικά της έσοδα φθάνοντας τα 9,85 δισ. Ευρώ, ενώ μόνο τον Αύγουστο τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,2%.
Να σας δώσω και ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο; Τον Αύγουστο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 595,8 ευρώ, στην Κύπρο στα 873,2 ευρώ και στην Ισπανία στα 1.026 ευρώ.
Τα νέα λοιπόν για τον τουρισμό δεν είναι καλά και οι επιπτώσεις από την μείωση των εσόδων ίσως να μην φανούν άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι ανάγκη αυτοί που έχουν την ηγεσία του σχετικού Υπουργείου και όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό να αντιδράσουν άμεσα πριν καταστρέψουμε και την τελευταία βαριά βιομηχανία που έχει η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most popular posts (all time)