Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Προορισμός του ανθρώπου η υπέρβαση!

Είναι πολύ σημαντικό να ξεφεύγεις από τα τετριμμένα να κάνεις το βήμα παραπάνω για τον εαυτό σου, όσο δύσκολο και αν ακούγεται ή είναι, αξίζει το ρίσκο.
Μόνο έτσι θα ζήσεις εμπειρίες διαφορετικές θα κάνεις την ζωή σου να αλλάξει, να ομορφύνει και να γίνει καλύτερη.
Μην μετανιώνεις για πράγματα που δεν έκανες αλλά για πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Μια δεύτερη ευκαιρία πάντα θα υπάρχει για να συμπληρώσεις το κενό που άφησες, το όνειρο που δεν ολοκληρώθηκε.
Συμπλήρωσε το κενό του puzzle που λείπει που δεν πρόλαβες να γεμίσεις, και όταν κάνεις την υπέρβαση, σύγκρινε το πριν με το μετά. Είμαι σίγουρος ότι θα μείνεις ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και δεν θα μετανιώσεις που έκανες την υπέρβαση.
Φεύγοντας από το Leeds ήμουν σίγουρος ότι κάποτε θα ξαναγύριζα, αισθανόμουν ότι δεν είχα κάνει την υπέρβαση και δεν είχα ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησα. Πέρασα όμορφες στιγμές σε μία χώρα διαφορετική από την Ελλάδα την χώρα της λαμογιάς, της αρπαχτείς και της μιζέριας. Χωρίς ίχνος πολιτισμού που χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Άψυχα μάρμαρα που στέκουν αγέρωχα για να μας θυμίζουν ότι κάποτε ήμασταν πολιτισμένος λαός. Κάθε αίσθημα αλληλοσεβασμού, υποστήριξης και βοήθειας προς τον συνάνθρωπο μας έχει χαθεί και το μόνο που κοιτάμε είναι τον τρόπο που θα βρεθούμε πάνω από τον διπλανό μας για να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας "ανώτερους".
Ήθελα κάτι να αλλάξει και ήρθε η ώρα να κάνω την υπέρβαση. Ένα μικρό σπρώξιμο χρειαζόμουν και το βρήκα, ήρθε την κατάλληλη στιγμή από το πουθενά. Σε ευχαριστώ.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Κοινές διαδρομές...

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να συναντάς ανθρώπους που έχουν στην ζωή τους κοινές διαδρομές με εσένα. Ανθρώπους που έζησαν στην ίδια πόλη που έζησες και εσύ για ένα χρονικό διάστημα. Μακριά από τον τόπο που ζείτε τώρα, σε άλλη χώρα. Είναι συναισθηματικά δυνατό να σου περιγράφουν μέρη από τα οποία είχες περάσει και δρόμους τους οποίους διέσχιζες πριν μερικά χρόνια. Να θυμάσαι ευχάριστες στιγμές που έζησες μακριά από το σπίτι σου σε ένα τόσο "ζεστό" περιβάλλον. Αναπολείς στιγμές και στεναχωριέσαι που δεν έκατσες λίγο παραπάνω σε ένα τόσο όμορφο μέρος που πέρασες τόσο ωραίες μέρες. Μετανιώνεις που έφυγες και δεν έπλασες παραπάνω τον μύθο σου. Όμως καμιά φορά δεν είναι αργά έχεις ακόμα ευκαιρίες για να κάνεις την υπέρβαση...

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Να οπλιστούν με γνώσεις!

Η τυφλή δικαιοσύνη όπλισε για μια ακόμα φορά το χέρι ενός δολοφόνου, μειώνοντας την ποινή ενός "Κρητικού", και το Κρητικός μέσα σε εισαγωγικά γιατί μόνο Κρητικός δεν είναι. Ο συγκεκριμένος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια για την δολοφονία του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γωνιών Πεδιάδος στο Ηράκλειο πριν από 12 χρόνια, όμως τελικά καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης και αφού εξέτισε τα 2/3 τις ποινής του αφέθηκε ελεύθερος για να εκτελέσει έναν ακόμα άνθρωπο. Δολοφόνησε ένα νεαρό 21 χρονών φοιτητή Αρχαιολογίας από τα Χανιά για ασήμαντη αφορμή. Ο νεαρός έκανε το μεγαλύτερο λάθος που μπορούσε να κάνει, έριξε το σουβλάκι που έτρωγε ο δολοφόνος ακουμπώντας τον καταλάθος στο χέρι, ένα λάθος που πλήρωσε με την ίδια του την ζωή. Μία μαχαιριά στην καρδιά ήτανε αρκετή για να τιμωρηθεί για το έγκλημα που έκανε.
Το χέρι που ανέλαβε να τιμωρήσει για την αποτρόπαια αυτή πράξη τον νεαρό που έριξε το σουβλάκι, συνεχίζει να υπάρχει και αντί να κοπεί στην ρίζα από την πολιτεία θα μεγαλώνει σαν Λερναία Ύδρα. Δραστικά μέτρα χρειάζονται τώρα από την πλευρά πολιτείας πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα από την έλλειψη παιδείας των ανθρώπων που μεγάλωσαν στην ορεινή Κρήτη περιτριγυρισμένοι από όπλα και ναρκωτικά.
Σχολεία θα πρέπει να υπάρχουν και στο ποιο ορεινό μέρος της Κρήτης, δάσκαλοι που θα οπλίσουν με γνώσεις τα μυαλά των παιδιών που γεννήθηκαν μέσα σε στάνες και το μόνο που μαθαίνουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι πως να αρμέγουν πρόβατα, πως να πυροβολούν και πως να φυτεύουν χασίς. Η δια βίου εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει καθημερινότητα στην ζωή όλων μας γιατί όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η έλλειψη γνώσης και δυνατότητα κρίσης είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην σημερινή κοινωνία που οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Ας μην αδιαφορούμε πια για το τι γίνεται δίπλα μας. Το κακό έχει φτάσει πλέον πολύ κοντά μας και πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε και εμείς θύματα του.

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Βενζίνα...

Τελικά διαπιστώνω πόσο άπαιχτοι είμαστε σαν λαός, καταφέραμε να αδειάσουμε τα πρατήρια από καύσιμα. Έχω μία εντύπωση ότι αν όλοι βάζαμε κανονικά βενζίνα χωρίς να αλλάξουμε ρυθμούς ζωής, τα καύσιμα που έχουν τα πρατήρια θα φτάνανε για τουλάχιστον 4-5 μέρες ακόμα. Άσε που τα βυτία των εταιριών ανεφοδιάζουν κάποια βενζινάδικα. Όμως ο πανικός που έπιασε τον κόσμο... μην ξεμείνει από βενζίνη άδειασε τις δεξαμενές των πρατηρίων. Πάντως εμένα δεν θα με χαλούσε καθόλου να μείνω από βενζίνα... θα έκανα διακοπές!

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Η στρατιωτική χούντα στην Μιανμαρ

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί στην Myanmar από το πέρασμα του τροπικού τυφώνα Ναργκις.
Φυσικά φαινόμενα που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές αφήνουν πίσω τους άστεγους, χωρίς φαγητό, νερό να έχουν αφεθεί στην τύχη τους από το στρατιωτικό καθεστώς που ελέγχει την χώρα. Στις πλημμυρισμένες περιοχές, τα νερά υποχωρούν και αποκαλύπτονται πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης. Με τις επιδημίες να απειλούν τους εναπομείναντες ζωντανούς - νεκρούς, τα σύνορα της χώρα είναι ουσιαστικά κλειστά καθυστερώντας την διεθνή βοήθεια να φτάσει και να συνδράμει για την επόμενη μέρα της καταστροφής.
Όσο περνάει ο χρόνος, το δράμα θα μεγαλώνει. Οι συνέπειες του χουντικού καθεστώτος θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες όσο δεν φτάνει στη χώρα η διεθνείς βοήθεια.
Οι στρατηγοί που ελέγχουν την χώρα κατηγορούνται από την Ινδία ότι ενώ γνώριζαν 48 ώρες νωρίτερα για την καταστροφή που επρόκειτο να έρθει δεν ενημέρωσαν τον λαό ώστε να προστατευθεί. Ταυτόχρονα το βασικό μέλημα τους είναι να αποκρύψουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης και τις ανικανότητας τους να βοηθήσουν τον λαό. Δημοσιογράφος του BBC που είναι στην "μαύρη λίστα" του στρατιωτικού καθεστώτος και προσπάθησε να εισέλθει στην χώρα εμποδίστηκε από τον στρατό, φθάνοντας στο αεροδρόμιο της Γιανγκον και απελάθηκε πίσω στην Ταϊλάνδη.
Δυστυχώς στρατιωτικά καθεστώτα ελέγχουν πολλές χώρες στον κόσμο τιμωρώντας τον λαό που θέλει να ζει ελεύθερος. Ελπίζω μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση να καταλάβουν πιο είναι το συμφέρον της χώρας και σε αρωγή με την διεθνή βοήθεια να μειώσουν τις συνέπειες ενός ακόμα καταστροφικού φυσικού φαινομένου.

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Ελευθερία του Τύπου

Παγκόσμια ημέρα σήμερα για την Ελευθερία του Τύπου, μία ελευθερία που περιορίζεται ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης. Δυστυχώς σήμερα με διάφορους τρόπος και κυρίως με την εξαγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης από κολοσσούς η Ελευθερία του Τύπου λογοκρίνεται.
Ελεγχόμενη ενημέρωση που αποκρύπτει την πραγματική έκταση των γεγονότων. Ωραιοποιήσει της κατάστασης με σκοπό των επηρεασμό των πολιτών υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παραδείγματα πολλά με κυριότερα την απόκρυψη της πραγματικής κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από τα Αμερικάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο επίκεντρο φέτος ο περιορισμός του τύπου στην Κίνα.
Δημοσιογράφοι που απλά κάνουν το καθήκον τους, φυλακίζονται και εκτελούνται. Μόνο το 2007, 95 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και 127 φυλακίστηκαν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι "Οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου είναι επιθέσεις κατά του διεθνούς δικαίου, κατά της ανθρωπότητας, κατά της ίδιας της ελευθερίας, κατά όλων όσων αντιπροσωπεύουν τα Ηνωμένα Έθνη."
Ακόμα και τα blogs έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αυτών που θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία στην γνώμη. Bloggers στο Βιετνάμ, στην Αίγυπτο και στην Κίνα έχουν βρεθεί στην φυλακή γιατί κάνανε το "λάθος" να περιγράψουν τα γεγονότα όπως έχουν.
Βασικός κανόνας της Δημοκρατίας και της ειρήνης η απρόσκοπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στήριξη στην Ελευθερία του Τύπου και του δικαιώματος της έγκυρης ενημέρωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των πολιτών.

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Σικάγο , Μάιος 1886.

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα είναι απεργία που έχει καθιερωθεί σαν αργία. Είναι η επέτειος του ξεσηκωμού των εργατικών συνδικάτων τον Μάιο του 1886 στο Σικάγο διεκδικώντας οκτώ ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στην απεργία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 80.000 άνθρωποι διαδηλώνοντας ειρηνικά με κεντρικό σύνθημα "οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Κατά την διάρκεια των ομιλιών ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης έδωσε εντολή να διαλυθεί το πλήθος. Οι αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν την προέλαση προς το πλήθος. Μία βόμβα έσκασε ανάμεσα στους αστυνομικούς σκοτώνοντας έναν από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους. Οι δυνάμεις της αστυνομίας άνοιξαν πυρ και να επιτέθηκαν εναντίων των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους ήτανε οπλισμένοι και ανταπέδωσαν.
Μέχρι και σήμερα η πρώτη μέρα του Μάιου έχει καθιερωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σαν ημέρα τιμής και μνήμης του αιματοβαμμένου αγώνα των εργαζομένων στο Σικάγο το 1886.

Most popular posts (all time)