Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Το κίτρινο μηχανικό μολυβάκι.

Ήτανε μια φορά και ένα καιρό ένα κίτρινο μηχανικό μολυβάκι, που όλη μέρα ήτανε ξαπλωμένο πάνω σε ένα γραφείο. Ελάχιστες φορές, κύριοι με γαλάζια πουκάμισα που εργαζόταν σε αυτό το τόσο θορυβώδες περιβάλλον, το έπαιρναν στα δάκτυλα τους και αφού πρώτα το δαγκώνανε ή το στριφογυρίζανε μέχρι να ζαλιστεί, έκαναν μουτζούρες και έγραφαν γράμματα και νούμερα σε άσπρα φύλλα χαρτιού. Ήτανε τόσο εκνευριστική η όλη διαδικασία που όσο και αν ήθελε να αισθάνεται ότι κάποιος ενδιαφέρεται για αυτό, το μόνο που το ένοιαζε ήτανε πότε θα φύγουν όλοι από το γραφείο ώστε να βρει την ηρεμία του.

Η μονότονη καθημερινότητα του έσπαγε μόνο όταν κάποιος διαπίστωνε ότι η κοιλιά του ήτανε άδεια από γραφίτη, τότε μόνο ενδιαφερότανε για τον εσωτερικό κόσμο του μικρού μας μολυβιού. Η μοναξιά του δεν είχε τελειωμό, έβλεπε τους κοντινούς του συγγενείς στο χώρο εργασίας, τα άλλα μολύβια, να μικραίνουν κάθε μέρα και σε μικρά χρονικά διαστήματα να εξαφανίζονται και να αντικαθιστούνται από άλλα. Η σχέση του με τα στυλό ήτανε τόσο ανταγωνιστική όσο του σκύλου με της γάτας. Μια σχέση μίσους αφού ο ανταγωνισμός ήτανε μεγάλος.

Ήρθε λοιπόν μια μέρα που ένα καλοστεκούμενος 50αρης σε μία κίνηση αφηρημάδας έβαλε το μηχανικό μας μολυβάκι στην τσέπη του. Ένα ταξίδι μακριά από τους γκρι τοίχους και την βαβούρα της καθημερινότητας μόλις είχε ξεκινήσει. Η ώρα που το μολυβάκι θα γνώριζε την ζεστή θαλπωρή μιας οικογένειας και θα ζούσε πράγματα τα οποία ούτε καν είχε φανταστεί μόλις έφτασε.

Με το που άνοιξε την πόρτα του ζωντανού από παιδικές φωνές σπιτιού, μία μικρή δεσποινίς έπεσε στην αγκαλιά του καλοστεκούμενου κυρίου. Η έκπληξη του μολυβιού μας ήτανε τόσο μεγάλη όσο ένα νεογέννητο μωρό πρωτο-αντικρύζει τον κόσμο. Η ματιά της δεσποινίδος έπεσε στο κίτρινο μολυβάκι που βρισκόταν στην τσέπη του πουκαμίσου. Το πήρε στα χέρια της, ο πατέρας της βλέποντας πόσο πολύ το ήθελε και γνωρίζοντας πόσο πολύ θα το συμπαθούσε της το χάρισε. Μία φράση ευγνωμοσύνης, για το αναπάντεχο δώρου που πήρε βγήκε από το στόμα της. Η ζεστασιά που ένιωσε το μικρό μας μολυβάκια ήτανε ανείπωτη.

Η καθημερινότητα του πλέον είχε αλλάξει, στιγμές χαράς γεμάτες χαμόγελα, παιδικές φωνές, ο μαύρος του γραφίτης αποτυπωνότανε πλέον όχι σαν νούμερα και γράμματα σε άχαρες κόλλες χαρτί αλλά σαν σχέδια γεμάτα χρώματα βγαλμένα από αθώες παιδικές ψυχές ευτυχισμένες που βρήκανε την προέκταση του χεριού τους. Κάθε μέρα του μικρούς μολυβιού ήτανε διαφορετική από τις άλλες. Όλο και περισσότερες ώρες περνούσε με την μικρή δεσποινίς. Τα χρώματα της γης, του ουρανού και της θάλασσας του κάνανε παρέα. Η ζεστασιά που εκπέμπανε τα χέρια της το κάνανε να αισθάνεται ότι βρισκότανε στην πιο θερμή αγκαλιά της γης.

Ως που ήρθε μια μέρα που το κίτρινο μηχανικό μολυβάκι από την πολύ χρήση ολοκλήρωσε τον κύκλο ζωής του. Οι δυνάμεις του το είχανε πλέον εγκαταλείψει και οι όμορφες στιγμές μόνο σαν μια γλυκιά ανάμνηση είχανε χαραχτεί στο μυαλό του. Βρέθηκε φυλαγμένο σε ένα κουτάκι μαζί με άλλα παλιά αντικείμενα, ανήμπορο να αντιδράσει περιμένοντας την μέρα που θα έπαιρνε τον δρόμο της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Μάνθος Γ.

(Υ.Γ. ελπίζω να είστε επιεικής ...είναι η πρώτη μου προσπάθεια να γράψω ένα τέτοιο κείμενο)

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Κρυφή κάμερα

Ποινή κάθειρξης 10 ετών επισύρει η χρήση της κρυφής κάμερας ή η υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.
Μία νομοθετική ρύθμιση που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία όλων αυτών που διαπράτουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Πλέον οι δικαστικές αρχές θα έχουν ένα λιγότερο μέσο στην απόδειξη κακουργημάτων που τελέσθηκαν.
Η ρύθμιση αυτή, φωτογραφίκα, προστατεύει σκάνδαλα που έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας. Υποθέσεις που θα έπρεπε να ελέγχονται από την δικαιοσύνη και να οδηγούνται ενώπιων της οι ένοχοι, πλέον προστατεύονται από την εξουσία. Συμφωνώ απόλυτα με την προστασίας της προσωπικής ζωής, όμως διαφωνώ απόλυτα με την συγκάληψη κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεων.
Θα ήτανε πολύ καλύτερη και πολύ ουσιαστικότερη η χρήση αυτού του υλικού αποκλειστικά και μόνο από τις ανακριτικές αρχές για την διερεύνηση υποθέσεων και στις δικαστικές αίθουσες για την καταδίκη ενός σοβαρού κακουργήματος ή για την αθώωση ενός κατηγορουμένου.

Δελτία ειδήσεων

Μονότονα και χωρίς νόημα έχουν καταντήσει τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των Ελληνικών ιδιωτικών καναλιών. Χρώματος γκρι, με ένα ή δύο κεντρικά θέματα, τα οποία αναλύονται εις βάθος από δημοσιογράφους-σχολιαστές οι οποίοι προσπαθούν να αποδείξουν στον εργοδότη τους ότι ακολουθούν την γραμμή του. Απέναντι ή δίπλα στην εκάστοτε κυβέρνηση βλέποντας μονόπλευρα ένα ή δύο κεντρικά θέματα της επικαιρότητας.
Σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν, δεν αναφέρονται ούτε καν σαν υποσημείωση κατά την διάρκεια των "ειδήσεων". Γεγονότα που κάποιοι δεν θέλουν να γίνονται ευρέως γνωστά... και για αυτό φροντίζουν να τα σκεπάζουν κάτω από το χαλί επιμελώς. Εξαίρεση, στο μονοπάτι της μονόπλευρης ενημέρωσης, δελτίο κουτσομπολίστικο που απευθύνεται σε ανθρώπους, που ζουν στον πλασματικό κόσμο του "ωχ-αδελφισμού" που δεν ενδιαφέρονται για τίποτα και για κανέναν. Βολεύονται στον καναπέ τους, δεν έχουν άποψη και γνώμη και "εκτελούν εντολές" αυτών που τους πιπιλίζουν καθημερινά το μυαλό τους.
Ευτυχώς σήμερα, η πολύπλευρη ενημέρωση από πηγές όπως οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και φυσικά το μόνο ελεύθερο και μη ελεγχόμενο μέσο ενημέρωσης το διαδύκτιο, κυριαρχούν.
Ο καθένας από εμάς έχει την δυνατότητα να επιλέγει το τρόπο που θα ενημερωθεί, θα ακούσει όλες τις πλευρές και θα κρίνει πως έχουν τα γεγονότα.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Όταν όλα πάνε στραβά...

και θα πάνε χειρότερα... είναι δεδομένο ... και το κερασάκι στην τούρτα θα είναι να σου πει κάποιος κάτι για να σε ξενερώσει τελείως. Για να είναι σίγουρο το σύμπαν ότι συνομώτησε εναντίων σου και πέτυχε τον σκοπό του.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Χρώματα της γής, του ουρανού και της θάλασσας

Μόλις που έφτιαξα ένα νέο blog, με μοναδικό λόγο ύπαρξης την δημοσίευση φωτογραφιών που έχω τραβήξει με την φωτογραφική μου μηχανή.

θα το βρείτε στην διεύθυνση : http://haniacolors.blogspot.com/

Most popular posts (all time)