Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Ο ηγέτης

Ο ηγέτης για να έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη πρέπει να μπορεί να ηγηθεί πρός μία συγκεκριμένη κατεύθυνση για ένα συγκεκριμένο σκοπό και ταυτόχρονα να υπάρχει μία ομάδα που θα μπορεί να ακολουθήσει την πορεία που ο ηγέτης υποδεικνύει.

"Μικροί ηγέτες" στο χώρο της εργασίας, σε αθλητικούς συλλόγους, κλπ υπάρχουν, γιατί απλά έχουν την δυνατότητα (ανεξάρτητα αν τους δόθηκε ή την κατέκτησαν) να επιβάλουν την θέληση τους. Έχουν μία δύναμη να επηρρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την συμπεριφορά ενός συνόλου.

Ηγέτες του μεγέθους του Ιησού, του Οδυσσέα, του Μέγα Αλεξάνδρου, του Γκάντι , του Ναπολέων, του Χιτλερ, του Παπανδρέου και άλλων πολλών που να μπορούν να επηρρεάσουν τόσο μεγάλες μάζες προς ένα συγκεκριμένο σκοπό δεν έχουν δείξει ακόμα τις ικανότητες τους. Βέβαια οι ηγέτες κρίνονται από τα πεπραγμένα τους και όχι από τα χαρίσματα τους.

Ίσως στο μέλλον κάποιος έχοντας ξεκάθαρη συμπεριφορά και συγκεκριμένες αξίες, να καταφέρει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, συμμετέχοντας σε ένα κοινό όραμα με υπομονή και επιμονή και να επιδιώξει να πετύχει τους στόχους τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γιατί απλά έχουν την δυνατότητα (ανεξάρτητα αν τους δόθηκε ή την κατέκτησαν) να επιβάλουν την θέληση τους.

Νομίζω πως εδω δημιουργείτε σύγχηση μεταξύ ηγέτη και δημαγωγού. Ο πραγματικός ηγέτης είναι εκείνος που μπορεί να υψώνει τον ορίζοντα των υπολοίπων, να εμπνέει και να ορίζει, να επιτυγχάνει να ανταμοίβει και να τιμωρεί για το καλό του συνόλου. Ο Χίτλερ αν και ηγέτης για μερίδα ανθρώπων ήταν δημαγωγός καθώς τελικά έφερε τη καταστροφή του λαού του.

Ο Λεωνίδας ήταν ηγέτης γιατί η πράξη του ένωσε τα υπόλοιπα ελληνικά φύλα απέναντι στους Πέρσες.Η πράξη του είχε όραμα και σκοπό.

Most popular posts (all time)