Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Ελευθερία του Τύπου

Παγκόσμια ημέρα σήμερα για την Ελευθερία του Τύπου, μία ελευθερία που περιορίζεται ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης. Δυστυχώς σήμερα με διάφορους τρόπος και κυρίως με την εξαγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης από κολοσσούς η Ελευθερία του Τύπου λογοκρίνεται.
Ελεγχόμενη ενημέρωση που αποκρύπτει την πραγματική έκταση των γεγονότων. Ωραιοποιήσει της κατάστασης με σκοπό των επηρεασμό των πολιτών υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παραδείγματα πολλά με κυριότερα την απόκρυψη της πραγματικής κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από τα Αμερικάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο επίκεντρο φέτος ο περιορισμός του τύπου στην Κίνα.
Δημοσιογράφοι που απλά κάνουν το καθήκον τους, φυλακίζονται και εκτελούνται. Μόνο το 2007, 95 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και 127 φυλακίστηκαν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι "Οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου είναι επιθέσεις κατά του διεθνούς δικαίου, κατά της ανθρωπότητας, κατά της ίδιας της ελευθερίας, κατά όλων όσων αντιπροσωπεύουν τα Ηνωμένα Έθνη."
Ακόμα και τα blogs έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αυτών που θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία στην γνώμη. Bloggers στο Βιετνάμ, στην Αίγυπτο και στην Κίνα έχουν βρεθεί στην φυλακή γιατί κάνανε το "λάθος" να περιγράψουν τα γεγονότα όπως έχουν.
Βασικός κανόνας της Δημοκρατίας και της ειρήνης η απρόσκοπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Στήριξη στην Ελευθερία του Τύπου και του δικαιώματος της έγκυρης ενημέρωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των πολιτών.

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Οταν μιλαμε για ελευθερια του τυπου και τις εκφρασης και επειτα η λεξη απο ακολουθει ειναι ενα "αλλα",τοτε δεν εχουμε να κανουμε με πραγματικη ελευθερια...

Most popular posts (all time)