Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Έλευση Ομπάμα και απομείωση χρέους

Από χθες αρκετοί πανηγυρίζουν ότι η έλευση Ομπάμα θα φέρει και την πολυπόθητη απομείωση χρέους στην οποία έχει επενδύσει τόσο πολύ επικοινωνιακά η κυβέρνηση.
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο Ομπάμα αποχωρεί σε δύο μήνες από τον Λευκό Οίκο και σίγουρα όποια “καλή κουβέντα” και να πει, δεν θα είναι αυτός που θα πάρει τις όποιες αποφάσεις για την οικονομική και διεθνή πολιτική θα ακολουθήσει ο επόμενος Πρόεδρος, ούτε φυσικά μπορεί να επηρεάσει το ΔΝΤ προς μία τέτοια κίνηση ειδικά από την στιγμή που δεν εφαρμόζονται οι όποιες μεταρρυθμίσεις το ταμείο προτείνει.
 Το Βερολίνο για μία ακόμα φορά σήμερα απέρριψε ακόμα και  την όποια συζήτηση τουλάχιστον μέχρι τις Γερμανικές εκλογές στο τέλος του 2017.
Kαι οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που μας έχουν δανείσει χρήματα, μέσο του μηχανισμού στήριξης (ESM) που δημιουργήθηκε το 2012, έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι δεν θα δεχτούν καμία διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του ποσού εις βάρος των φορολογουμένων τους.
Αυτό που φωνάζουν όλοι από τους οποίους ζητάει ο Τσίπρας την βοήθεια τους για να προχωρήσει στην απομείωση του χρέους και να φορέσει επιτέλους γραβάτα είναι να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και εκτός από να τις ψηφίζει στην Βουλή να τις εφαρμόζει και στην πράξη.

Η χθεσινή εικόνα του «χαμένου» στις σκέψεις του πρωθυπουργού, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Εκτός από την όποια έλλειψη παιδείας, αγένειας που τον χαρακτηρίζει, απουσία αισθητικής και επιλογής να αγνοεί το πρωτόκολλο, η πίεση που δέχεται από το εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας είναι τεράστια. Διαπιστώνει καθημερινά ότι όλες οι αυταπάτες που είχε, του έχουν γυρίσει μπούμερανγκ. Ο χρόνος ανοχής, που του έδωσαν οι πολίτες δημοσκοπικά,  πλέον έχει τελειώσει, η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της πρωθυπουργίας του έχει ξεκινήσει και όσο και αν προσπαθεί να κρατηθεί με κάθε τρόπο στην καρέκλα του στο τέλος θα πέσει με κρότο και στην ιστορία της χώρας θα γραφτεί με αρνητικό πρόσημο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most popular posts (all time)