Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Η πατέντα των εμβολίων

Στην σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουμε:

«Ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε».

Η εξασφάλιση της πατέντας, όπως κάνει πρόταση για μία ακόμα φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με αγορά της, είτε με επίταξη της.

Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος, καθώς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι σκέφτονται δωρεάν επίταξη, θα ήταν τεράστιο. Στην μεν πρώτη περίπτωση, δηλαδή της αγοράς, οι εταιρείες θα πουλούσαν την πατέντα με πολλαπλάσιο κέρδος από αυτό που σήμερα υπολόγιζαν να έχουν. Στην περίπτωση της επίταξης δε, οι συνεργασία με τις εταιρείες θα ήταν αδύνατη και η Ε.Ε. θα έμπαινε σε μία ατέρμονη δικαστική διαμάχη χρονοβόρα και προσπαθώντας από το μηδέν να δημιουργήσει γραμμές παραγωγής για τα εμβόλια.

Ας δούμε όμως και το καλό σενάριο δηλαδή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποιο από τους δύο παραπάνω τρόπους να εξασφάλιζε το εμβόλιο.

Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. θα έπρεπε να αναζητήσει επιστήμονες που θα συμμετείχαν στην όλη διαδικασία παραγωγής. Ο χρόνος δημιουργίας μονάδων παραγωγής, χωρίς να υπάρχει διαθεσιμότητα υλικοτεχνικής υποδομής, με δυσεύρετες τις πρώτες ύλες και αδυναμία μαζικής παραγωγής θα καθυστερούσαν τελικά τον εμβολιασμό. Ακόμα και αν καταφέρναν να παράγουν το εμβόλιο, ο χρόνος νέων δοκιμών και έρευνας θα ήταν πολλαπλάσιος των όποιων καθυστερήσεων παρουσιάζονται σήμερα.

Το  κόστος για τα κράτη που θα συμμετείχαν στην “εξασφάλιση της πατέντας” θα εκτοξευόταν. Η επιμήκυνση, ακόμα περισσότερο, της οικονομικής κρίσης ως συνέπεια της καθυστέρησης παραγωγής του εμβολίου, θα είχε τρομερές συνέπειες στο γενικό πληθυσμό και η εκτόξευση της ανεργίας θα δημιουργούσε τεράστια κύματα αναταράξεων.

Στην παραπάνω ανακοίνωση λοιπόν, θα συμπληρώσουμε «… με ένα νόμο και ένα άρθρο» όπως θα καταργούσαν και τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν πρόλαβαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most popular posts (all time)