Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η μοναδική ίσως περίπτωση παγκοσμίως μονομερούς ανεξαρτητοποίησης κράτους είναι το Κοσσυφοπέδιο (ή Κόσοβο). Τον Φεβρουάριο του 2008 η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε μονομερώς την απόφαση της να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Σερβία. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παρέπεμψε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τον Απρίλιο του 2013 καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα της Ε.Ε. . Την προσωρινή διοίκηση έχει ο Ο.Η.Ε. και την στρατιωτική προστασία την έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ και προβλέπεται ένας περιορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου.
Η ανεξαρτητοποίηση μονομερώς μίας ομάδας πληθυσμού ή μειονότητας με πλήρη έλεγχο μίας γεωγραφικής περιοχής σαφώς και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους πολίτες.
Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Καταλονία, που σαφώς η Ισπανία το έχει χειριστεί με εντελώς λάθος τρόπο αλλά και άλλες περιοχές που περιμένουν να δουν τι θα συμβεί για να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και με τις φωνές των λαϊκιστών να προσπαθήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν.
Η ισχύς εν τη ενώσει.
Όλοι για έναν και ένας για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most popular posts (all time)